Fictie

Mijn lieve vijand


boekverslag

De in 1941 tien-jarige Victor woont in een dorp vlakbij de Nederlandse grens. De Tweede Wereldoorlog is voor hem een spannende tijd omdat hij met zijn vader mee mag op smokkel tochten over de grens naar Nederland. De vader van zijn beste vriend Gerard is een NSB'er. Verder lijkt het leven zijn gewone gangetje te gaan. Al is er een oom van Victor ondergedoken op het werk van Tilleke en word er iemand opgepakt uit hun straat omdat hij een engelse piloot had verstopt. Zijn oudere zus Tilleke verliefd wordt op een Duitse soldaat. Tilleke is dan 15 jaar. De Duitse soldaat Ulrich logeert bij haar tante. Heel het dorp lijkt tegen hun relatie en Tilleke merkt ook dat er een tijd gaat komen dat Ulrich weer naar Duitsland zal moeten gaan. Ze besluit om hem niet meer te zien. De bevrijding brengt niet iedereen vreugde. De vader van de beste vriend van Victor word opgepakt. De duitse soldaten vertrekken uit het dorp en de polen komen in het dorp. Als Tilleke bij een café is hoort ze schoten. Ze gaat kijken en ziet dat Ulrich daar dood ligt. Als Tilleke thuis is komen er allemaal mensen die haar uitschelden voor moffenhoer en haar haren afknippen. In het laatste stuk in het boek kijkt ze terug op die tijd nu ze 80 jaar is.

 

Bron: www.historische-romans.nl

 

 

Analyse verknipt gedicht

Ik schreef je


Ik schreef je dat je geen illusies...

ik heb het je meteen gezegd, de eerste keer,

ik had het bij me op een briefje

en ik schreef het op de rand van een krant

en op een kalender aan je muur,

en ik zei het in je oor, in de deuropening,

en op straat, aan een kade,

ik riep het naar je over het water

in het licht van een zwiepende straatlantaarn,

en jij riep terug;

"Ik ook van jou".


Toon Tellegen 1941


Kenmerken:

- De schrijver gebruikt veel keer het woord ik.

- De schrijver maakt het gedicht duidelijk doordat hij op veel manieren zegt en schrijft ( krant, muur, brief, kalender)

- Hij/Zij schrijft dat hij/zij geen illusies moet maken maar hij/zij  acteert op een manier dat hij/zij denkt dat hij/zij liegt.

- Het gedicht heeft geen echte vorm omdat het gedicht nog niet eens 100 jaar oud is en toen hoefden de dichters zich niet aan de regels(vormen) te houden.

samenvatting boek koning van Katoren en boek-film vergelijkingsgesprek.

 

Koning van Katoren gaat over Stach. Hij wil koning worden van Katoren. Al heel lang zijn er ministers de baas in Katoren en die willen ook niet weg, daarom verzinnen ze 7 moeilijke opdrachten die Stach moet doen om koning te worden. Hij komt in steden waar hij niemand kent. Toch lukt het hem om de opdrachten te vervullen en om dus uiteindelijk koning te worden.

 

Verslagje: In de klas hebben we een boekgesprek gedaan. Dat ging over Koning van Katoren. Het was een soort boek-film vergelijking, want we hadden met de klas ook de film gekeken. Je kreeg in een groepje vragen over het boek en of het anders was in de film en wat er precies gebeurde. Ook kreeg je vragen over de verschillende opdrachten wat ze inhielden als je verder dacht. Ik vond het boek leuker omdat er veel meer beschreven werd en hij ook meer opdrachten kreeg. Ik vond het verhaal in het boek ook leuker.

Hieronder zie je een afbeelding van lezen voor de lijst

Boekverslag Blom

Het boek begint met dat Blom op kamp mag en op een survivalkamp wil maar haar vader dat niet goed vindt. Als haar vader naar zijn werk is, kruist ze stiekem toch het survival kamp aan. Als ze op kamp is wordt ze goede vriendinnen met Isabelle. Maar als ze dan haar enkel verstuikt tijdens het mountainbiken wordt ze naar het zieken huis gebracht. Als ze daar de naam van haar vader op moet geven staart Isabelle haar aan. ‘Zo heet mijn vader ook!’ zegt ze. Als ze dan de rest van de week allemaal kenmerken van hun vaders vertellen die allemaal blijken te kloppen komen ze er toch achter dat Blom’s vader ook die van Isabelle is! Als Blom thuis is gaat ze op zoek naar aanwijzingen. Boven op zolder vindt ze een oude Belgische krant met daarin de geboorte aankondiging van Isabelle… als ze haar vader hier mee confronteert schrikt die zich rot. En als haar vader het aan haar moeder verteld wil deze hem nooit meer zien. Blom vertrekt naar Maarten om daar even tot rust te komen. Uiteindelijk gaat ze toch weer bij haar moeder wonen.

 

 

 

Hieronder zie je de plintposter die we moesten maken bij nederlands. Ik heb die gemaakt met Madelief en Benthe. Als je het gedicht niet kunt lezen staat die er ook nog bij.


Je verdriet wandelt

Je blijdschap ligt in bed

je woede is aan het reizen

je angst die is ver weg.

je nieuwsgierigheid zit te eten

je vertrouwen zit in bad

je arrogantie kijkt je Tv

je verlegenheid zit in de klas

Waar ben ik ?


We hebben voor Nederlands een boek moeten kiezen en daar een boekentrailer voor moeten maken. Mijn boek was wreed van Mel Wallis de Vries.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb